Környezetemben élők igencsak különbözőek táplálkozási szokásaik szempontjából. A nők homogénebb képet festenek, többségüknek gyengéje a szénhidrát. A férfiakat többnyire inkább a hús(nem)folyasztás kérdésköre foglalkoztatja. Abban azonban azt hiszem mindannyian egységes platformon vannak, hogy szépet enni jó. Az ünnepeken pedig ez különösen nagy jelentőséggel bír. Láttam már gyönyörű esküvői tortákat, leomló rózsadíszekkel, de most kaptam valami mást, amit igazán különlegesnek látok, mert ezeket a tortákat ehető virágokkal díszítették, amely tény igencsak elragadta a fantáziámat.
Citromos mascarpone krémmel bevont marcipántorta. Mini változata, a "Mandulás csodasüti" névre hallgat és a Nemsüti állandó kínálatában is fellelhető. Tetején feketeszeder és eper ágyásban rózsa, uborka sárga virágai és édeskömény ernyős virága díszeleg. A lila és a rózsaszín virágok személyazonosságát homály fedi. Mivel mindegyiket szabadalom védi, így neveiket sem árulják el. Időközben azonban kémeim jelentették, hogy a kékes-lila csillagalakú virág a borágó (Borago officinalis). Állítólag nagyon finom, az illata pedig kicsit a sárgadinnyéjére emlékeztet.
Budapesten, a Pozsonyi út elején van egy vegetáriánus konyha a Nemsüti. Szentesen pedig egy kertészet, ahol ehető virágokat és különleges, ehető növényeket termesztenek. Egy tavaly nyári esküvő alkalmából egyesítették tudásukat. A liezonból finom és gyönyörű dolog született. A három tortából kettő a tulajdonos nagymamájának családi receptje, tésztájukban nincs liszt és zsiradék sem.
A belül lágy csokitortán áfonya, szeder, sárgamenta és koktélmenta levelekből készült kompozíció díszeleg. A koktélmentából állítólag keveset célszerű használni, mert az íze, illata rendkívül erőteljes, könnyen elnyomja az étel karakterét.
Mindenki figyelmét szeretném felhívni rá, hogy az EHETŐ VIRÁG megjelölés nem pusztán annyit tesz, hogy maga a biológiai faj elfogyasztása nem okoz kárt (mitöbb élvezetet ad) szervezetünkben. A megjelölés arra is utal, hogy ezeket a növényeket kifejezetten fogyasztásra termesztik, vegyszermentesen. Úgyhogy senkinek eszébe se jusson kimenni a virágpiacra és a dísznövénynek termesztett azonos fajtákból (például rózsa) venni egy csokorral vacsorára.
A mazsolás diótorta (melyben liszt helyett dió van) csokibevonatát egy presszókávéval bolondították meg. A lepke szerű lila díszítés egy távolkeleti virág leveléből készült, az apró lila szépségek amerikai díszbab fajta virágai, rajtuk mélybordó bazsalikom levél és egy majoranna hajtásvége látható.
Pillárék családi vállalkozásban üzemeltetik a szentesi kertészetet. Összes, saját nemesítésüket szabadalmi oltalom védi, számos mesterszakáccsal és éteremmel állnak kapcsolatban, rangos díjakat mondhatnak magukénak. Mégis mikor felhívtam, Pillár József közvetlen és kedves volt, szavait áthatotta a szakma szeretete, a lelkesedés és a teremtés öröme. Az ehető virágok termesztése komoly tudomány: egy különös, közös halmaza kertészetnek és gasztronómiának, ami nekem nagyon tetszik.
Lehet hogy szervezni kéne egy virágkóstolást? Lenne kedvetek hozzá?
Fotó: Erdőháti Áron
Köszönet Békefi Dórának (www.nemsuti.hu) és Pillár Józsefnek (www.ehetoviragok.hu)